vineri, 8 iunie 2012

Cum iti alegi materialul potrivit? - partea a 2a


Incep cu un banc, doar asa ca sa iti mai descretesti fruntea:
Un tip se duce si isi comanda  un costum la croitor. Dupa o vreme , timp in care au avut loc probele necesare, omul se gandeste sa mearga sa-si ridice hainele de la croitor. Cand ajunge acolo si imbraca costumul, nu pare prea multumit si-i spune croitorului:
- Uite, maneca imi face niste cute, care  nu stau prea bine si parca e si putin rasucita... Croitorul ii raspunde:
- Ia, tineti-va mana asa! si ii sugereaza sa o ridice putin. Omul ridica mana si croitorul il intreaba:
-Ei, acum e mai bine? asa-i ca sta mai bine ?
Omul raspunde ca da.....dupa care se plange ca nici pantalonul nu ii vine grozav ca, parca, parca ii fuge cusatura laterala. Croitorul ii sugereaza sa-si rasuceasca putin piciorul si cand face chestia asta  pantalonul se aseaza, dar totusi ceva il nemultumeste la spatele sacoului care pare mai lung decat e nevoie. Croitorul ii sugereaza sa se aplece putintel, usor si ii demonstreaza ca acum spatele sta bine. Toate nemultumirile fiind rezolvate, barbatul pleaca spre casa cu hainele cele noi pe el si in drumul catre casa intalneste niste prieteni care stau la un pahar de vorba la o terasa. Cand trece pe langa ei, acestia il urmaresc cu privirea admirativ si exclama:
- Ia uite ma, strambul naibii, ce croitor bun si-a gasit!”



Asa cum am promis in articolul trecut iti voi vorbi astazi despre tot ceea ce e legat de subiectul “costum pentru barbati”, despre alegerea materialului, culori, croiala si reguli de aur in purtarea costumului barbatesc.
Deoarece moda costumelor barbatesti evolueaza cu viteza melcului in comparatie cu schimbarile rapide din moda feminina, investitia intr-un costum barbatesc poate fi mai mare, dar, atunci cand este bine ales, acesta pune in valoare barbatul care il poarta si ii creste increderea in sine....Asa ca daca vrei sa te bucuri mult timp de costumul tau, sfatul meu de inceput este  sa petreci mai mult timp probandu-l, pentru a te asigura ca te pune in valoare cu adevarat.
NU uita un lucru: costumul, indiferent cum l-ai alege, impune respect, da incredere, genereaza imagine si este nemuritor.
Vizita la croitor poate fi dificila atunci cand iti imaginezi cum ar trebui sa arate costumul la comanda pe care il doresti, dar nu stii sa il descrii.
Hai sa vedem de ce anume ar trebui sa tii cont:
- in primul rand care este finalitatea in utilizare a costumului (ceremonie, business, casual) si din cate piese doresti sa fie costumul: o piesa, doua piese ( sacou, pantalon) sau din trei piese (sacou, pantalon, vesta)
- nu uita ca croitor bun il vei gasi cel mai probabil printr-o recomandare de la o cunostinta. Daca ai gasit croitorul, vezi pe la cunostinte daca e un profesionist sau nu si fa o programare pentru o consiliere individuala
- pentru prima ta vizita la croitorul profesionist imbraca costumul care iti sta cel mai bine, deoarece  el va trebuie sa primeasca vizual detaliile stilului tau personal
- comunica eficient cu croitorul, construieste o „relatie” deschisa(nu te gandi la prostii!!!) explica-i tot ceea ce iti doresti de la viitorul tau costum, in special care va fi ocazia in care vei purta costumul. El iti va da sfaturile necesare in ceea ce priveste alegerea materialului si a croiului adecvat pentru tine
- nu te grabi si nu te astepta sa fie gata in 2 zile, un costum bun necesita multe ore de lucru si cere o atentie deosebita la detalii
- cere croitorului tau si detalii de intretinere pentru costum, deoarece ele depind si de tipul de tesatura si de insertiile folosite. Un costum  facut la comanda  de catre un profesionist va fi in forma si dupa 10 ani, daca il vei intretine corect.
Bun, deci daca ai optat petru un sfat profesionist si te lasi cu incredere „ghidat” prin hatisul croitorelilor, ai rezolvat problema . Nu-ti ramane decat sa fii sincer cu croitorul tau si sa ii spui si problemutele mai putin placute deoarece el poate sa-ti ascunda detaliile fizice nedorite.
Daca nu ai incredere si vrei sa faci totul singur trebuie sa ajungi la alegerea materialului.
Desi este posibil ca materialele din care sunt realizate costumele barbatesti sa ti se para identice, hai sa aflam impreuna prin ce difera in functie de calitate, finisaje,durabilitate si pret.
- Poliesterul este un material usor, extrem de ieftin, foarte rezistent la sifonare si ideal pentru calatorii. Personal, detest acest material  care mai e numit si „bumbacul saracului”. Un costum din poliester arata urat, intr-o anumita lumina arata de parca esti din plastic tot, plus ca nu permite tesaturii ”sa respire” .
   - Lana este materialul ideal pentru un costum de durata. Acest material permite o respiratie optima a pielii, este durabil, are un aspect placut, iar raportul calitate pret este extrem de satisfacator. Poti opta pentru materiale usoare din lana, fine si elegante, poti alege "High twist", "100" sau "Super 110". Denumirile diferite sunt date de numarul de rasuciri ale tesaturii fata de numarul standard de 60-80 rasuciri.  Exista si materiale de lux „ Super 250’S”, „Cashmir & Vicuna”, „Pure Vicuna” , dar deja vorbim despre preturi astronomice.
- Inul este un material foarte usor, potrivit pentru o tinuta de vara ce ii permite pielii sa respire. Nu te sfatuiesc sa il porti in calatorii deoarece se sifoneaza foarte usor. Il poti purta ocazional si il recomand  pentru tinutele casual.
- Bumbacul ....poate cel mai intalnit material in compozitia costumelor barbatesti (de vara). Are o multime de avantaje: permite o foarte buna circulatie a aerului in interiorul sau, la fel ca si costumele din panza de in. Se poate curata foarte usor, cu o minima intretinere poate dura o viata. Bumbacul este si el de mai multe tipuri, e un subiect ce ar trebui dezvoltat aparte, retine ca de exemplu bumbacul egiptean este cel mai folosit in producerea camasilor barbatesti de lux
- Tweed - este un material greu, gros, ideal pentru iarna. Este alegerea cea mai buna daca optezi pentru o tinuta conservatoare si ai o constitutie atletica.
    - Stofa - este materialul ideal in garderoba oricarui barbat. Cu o durabilitate foarte buna si o tinuta in timp excelenta Daca doresti o garderoba cu un numar restrans de costume iti recomand tesaturile cu grosime medie.

Si cel mai important sfat…alege intotdeauna un croitor, nu un vanzator de costume la comanda! Nu uita ca vizita la un croitor trebuie sa fie intotdeauna o experienta placuta, utila si interesanta!
Dar, de fapt, cred ca toti cei care inteleg sensul unui costum la comanda ar vrea sa stie cine este “croitorul”.
Nucleul unei croitorii este EL, linia hainei tale este data in proportie de 50%  tot de el, el iti intelege nevoile si iti poate ascunde defectele.
Croitorul este un maestru al tesaturii si foarfecii. El va sti cel mai bine ce tip de material se potriveste corpului tau si personalitatii tale, va sti sa asculte cele mai ascunse probleme si va incerca sa le amelioreze prin modul in care va aseza haina pe tine.
Relatia cu un croitor este intotdeauna una personala si trebuie sa fie absolut guvernata de incredere.
Un croitor stralucit isi va da tot interesul sa faca un costum exceptional pentru ca TU vei fi cartea lui de vizita.


Daca ti-a placut lasa-mi un comentariu....continuarea, data viitoare.
Daca iti place si costumul contacteaza-ma si vin sa "te masor" ;-);-);-)

Un comentariu:

  1. Buna ziua

    Citesc cu placere toate post-urile si imi place, kred ca meriti sa fii promovat mai mult, asa cum spunea cineva in comment. Scrii frumos si atractiv si faci lucruri mishto cu ata si ac. Vrem mai multe kreatii, mai multe poze si mai multe pretzuri directe, nu ...contacteaza-ma pe email si afli pretzul. Apropo kat e costumul ala negru din poza...modelul care il poarta poate fi kontaktat? Lol
    Rochii de vara cand faci pentru fete tinere?

    RăspundețiȘtergere

Comentaţi vă rog la obiect, fără cuvinte obscene, trivialităţi şi jigniri. Atacurile la persoană sau comentariile pe lângă subiect vor fi cenzurate.
Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.