vineri, 1 iunie 2012

Cum iti alegi materialul potrivit? - partea 1 -



Marea dilema....ce material imi aleg ? Fie ca e vorba despre o rochita de ocazie, un pantalon de stofa, un costum sobru sau o tinuta pentru cocktail...
Hai sa vorbim intai despre rochii si tinute de seara pentru doamne si domnisoare, ca asa e de bun simt.


Tul sau catifea? 




Matase, dantela, bumbac organic, satin sau tafta?
“Este important de stiut ca, inainte sa te hotarasti asupra materialului, trebuie sa alegi modelul rochiei. De cele mai multe ori, modelul dicteaza materialul, spune Carmen Albiter, designer. Pentru anumite modele de rochii sunt mai potrivite unele materiale decat altele, depinde ce efect se doreste. Unele materiale sunt fine, urmeaza linia corpului si stau strans pe acesta, in timp ce altele dimpotriva, sunt batoase si aspre. Unele sunt lucioase, chiar stralucesc, pe cand altele sunt complet mate.Mai conteaza si densitatea materialului, unele fiind foarte usoare, chiar transparente si la orice adiere de vant pot sa zboare, iar altele sa fie grele si dense.”
Apoi mai avem o dilema de rezolvat:  alegerea noastra va cade pe un material natural sau pe unul sintetic? Pornim intai de la criteriul pret (din pacate, desi nu ar trebui sa fie asa), e stiut insa ca materialele naturale, si mai ales cele bio sau organice pot ajunge uneori si de zece ori mai scumpe decat cele sintetice.








Insa diferentele nu sunt evidente doar la portofel, ci si la aspectul estetic. Materialele naturale se pliaza mai bine, zboara lin la o usoara adiere de vant, cele sintetice sunt mai aspre, mai batoase. Insa, materialele naturale au si un dezavantaj major: sunt foarte sensibile la intretinere si curatire. Si un strop de apa poate lasa o urma pe un material natural, se botesc mai usor, etc.
Deci cum imi aleg materialul? Al doilea si cel mai important criteriu este sa te gandesti dinainte la destinatia finala, ocazia in care vei purta acea rochie: ocazie de mare gala, cocktail, dineu oficial, nunta, cununie, botez, divort, ;-)
La nunti si botezuri se preteaza o rochie pretioasa, dintr-un material de inalta clasa cu detalii elaborate. Daca este vorba de un cocktail mizeaza pe rochii de seara cu influente usor casual, ce pot fi adaptate cu usurinta contextului, iar daca vorbim de rochii pentru opera, balet sau teatru, cu siguranta nu vei gresi cand vei alege o rochie neagra la care vei adauga accesoriile adaptate contextului.
Apoi,(lucru rar intalnit in contextul actual ) alege materialul, culoarea si forma rochiei.... si in functie de caracterul si temperamentul tau. Ti se pare deplasata aceasta afirmatie? Orice obiect vestimentar exprima ceva, face parte din personalitatea ta, a imprumutat deja sau va imprumuta din energia si vibratia ta. Daca esti diafana,  gingasa ca un fluturas si extrem de feminina nu te vei imbraca  niciodata in rochii de piele cu lanturi si tinte batute. Daca esti o fire vulcanica, temperamentala, “very hot”, si vrei sa arati asta lumii intregi nu vei alege un tailleur si fusta dincolo de genunchi in culoare gri-sobolan, caci nu te reprezinta. Vei alege desigur un material si o culoare “caliente”, nu? Feminin sau dominant? Ti-ar placea sa stralucesti ca o stea sau sa emani aura si mister? Variantele de alegere sunt infinite. Asigura-te doar ca trebuie sa potrivesti stilul rochiei cu personalitatea ta, infatisarea, tipul corpului si varsta. Alege o rochie care accentueaza calitatile tale si atenueaza defectele.



Vrei sa mergi la sigur? Alege materiale fluide, usoare, care se adapteaza formelor corpului si care, cel mai important de altfel, te avantajeaza! Texturile mate sunt cele mai indicate in astfel de situatii. Poti avea o tinuta reusita si cu o rochie realizata dintr-un material mat, croit bine.
Culoarea apoi...aaaa, aici sunt cele mai mari dubii de obicei? Ce culoare sa imi aleg? Care sunt culorile “trendy” in vara asta? Daca vrei sa iesi in evidenta foloseste culori tari cum ar fi fucsia, movul, portocaliul aprins, turcoazul sau albastrul neon....dar evalueaza bine intai ce crezi ca te reprezinta(citeste ce am zis mai sus). Daca vrei sa transmiti mesajul “femeie de clasa”(nu de casa, citeste cu atentie:-) ) foloseste nuantele neutre/nude, negrul si albul raman de baza, iar pentru o pata de culoare foloseste culorile calde, pastelate, eventual in mixuri inteligent armonizate. Tine cont de asemenea de nuantele care te avantajeaza din punct de vedere al tenului, culorii ochilor sau parului.


Ai ales materialul si culoarea, acum concentreaza-te asupra designului, sau cum se spune in popor, a “croiului”.
Poti opta pentru o rochie cumparata de-a gata, dar vei pierde multe ore prin cabinele de proba prin diferite magazine pana cand vei gasi ceva ce crezi tu ca ti se potriveste.
Sau poti alege varianta unui croitor bun, care iti va creea un articol vestimentar de clasa dupa exigentele tale, dupa formele corpului tau, minimizand micile defecte si scotand in valoare ceea ce ar trebui evidentiat. Gandeste-te ca tu si doar tu vei fi pusa in valoare de un model bine ales, asa ca fii foarte exigenta.
Un profesionist bun va face cel putin doua probe pentru tine, iar tu vei avea ocazia sa vezi ca la final ai o marime corespunzatoare, te simti excelent in rochia nou creeata si nu face nici un fel de cuta in spate sau pe talie. La fel procedeaza si in cazul decolteului: uita-te atenta si vezi ca sanii mari trebuie sustinuti bine de croiuri care avantajeaza, iar bustul mic poate fi corectat. Lungimea rochiei este si ea de o importanta majora: cu rochiile de lungime medie nu gresesti niciodata, rochia lunga e in tendinte si te avantajeaza daca esti inalta si supla, rochiile mini in schimb sunt pentru siluete de invidiat si pentru picioare de genul Adriana Sklenarikova.

Nu uita de accesorii, si in general cum imi place mie sa spun, de imaginea ta de ansamblu: parul, machiajul, cerceii, bratara, lacul de pe unghii, posetele si pantofii. Tine cont de toate acestea pentru ca imaginea de ansamblu sa fie ok. Asigurate ca stilul, culorile, tema evenimentului si toate elementele de design sunt coordonate si se potrivesc si intre ele, dar si cu personalitatea ta.
Nu in ultimul rand gandeste-te ca o rochie cumparata in magazin s-ar putea sa o regasesti in cadrul unei nunti de exemplu si pe alte 2-3 doamne, ...si nu stiu daca te-ai simti chiar confortabil. Un croitor care se respecta si care isi respecta clientii va opta intotdeauna pentru creatii unicat.
Si cel mai important sfat, sfatul de final:
Indiferent de materialul ales si de culoarea sortita, cand te privesti in oglinda, trebuie sa fii FRUMOASA, sa iti placa ceea ce vezi, sa fii radioasa si plina de energie pozitiva, si sa reusesti prin articolul vestimentar care este pe tine sa transmiti asta celor din jur!




In articolul urmator despre cum alegem materialul pentru costum la barbati.


Numai bine!

5 comentarii:

  1. Asa cum am mai scris deja, imi place foarte mult blogul tau. Mi-au placut modelele, mai ales cand am priceput ca sunt creatiile tale. Vad acum in ce scoala de design si croitorie te pot plasa, Italia si Armani, fara discutie. Am sa scriu ceva despre ultima ta postare (mai ales de o chestie foarte importanta pe care am gasit-o acolo) pe blogul meu de croitor timp de jumatate de weekend, cu plecaciuni in fata maestrului. Vad ca nasul de descoperitor de talente nu ma inseala: am avut certitudinea la prima aruncare de ochi pe blogul tau ca esti deosebit si ca pot astepta lucruri frumoase de la tine. Multi coitoresc, putini au darul adevarat.
    Rugaminte: poti sa pui pe blog la logo-ul tau un link, pe care sa-l poata copia si altii sa-l puna pe blogul lor la loc de cinste? Asa cum sunt cele de la Lucru de Mana (scuza comparatia) sau al Getei Grama. Ele au un link sub logo. Verifica al Geta, daca nu intelegi despre ce e vorba. Meriti mai multa reclama.
    Multumesc. Pentru mine esti FRUNCEA.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma simt mai mult decat flatat, magulit chiar as putea spune de aprecierile tale. Incerc doar in acest spatiu modest al internetului sa descriu cum pot eu mai bine aceasta munca minunata, sa imi permit sa dau sfaturi, sa fiu un vector de informatie, caci doar asa cei interesati vor putea intelege mai bine aceasta lume fascinanta si plina de mister, si, de ce nu, data viitoare cand vor alege ceva vor alege in cunostinta de cauza.
    In ceea ce priveste linkul respectiv imi cer umil iertare, sunt un biet discipol al acului/foarfec/ata de cusut, de-abia am reusit sa inteleg cum functioneaza blogger-ul, dar daca imi cer sa adaug chestii in limbaj extragalactic(html, css si alte animale salbatice) m-ai pierdut definitiv. Imi recunosc limitele in ale IT-ului, stiu si ca sablonul intregului blog poate fi optimizat, lucrat, cu meniu personalizat ca si al uni site, etc., etc.,am incercat timp de o luna diferite tutorial in italiana si engleza ca sa invat ceva....apoi m-am intors dezamagit la tiparele mele de croitorie. Inca o data scuze de nepricepere...probabil intr-un viitor apropiat voi apela la un profesionist care aici la noi costa cat un costum Armani original sau mai mult chiar. Pana atunci ma voi multumi sa pot impartasi informatiile, fotografiile si comentariile pe acest blog asa cum este el, ca mai mult nu sunt capabil(cel putin deocamdata).
    Inca o data multumesc de comentariu si de vizita, numai bine iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici eu nu stiu cum, dar eu nu am nevoie de reclama. Iti trebuie un link ca asta, de la Geta / Quilt. Nu-l accepta, de aceea trebuie sa ti-l trimit in email personal. Roaga pe cineva sa ti-l faca. Cu mare placere as pune logo-ul tau la loc de frunte.
    Stii povestea cu printesa de pe bobul de mazare? Asa e si blogul tau: un bob de mazare, ascuns in ce ai scris in postarea trecuta arata calitatea ta profesionala. Care bob? Pai sa te tin si eu in suspans, pana ajung sa scriu pe blogul meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha ha ha mi-ai umplut clipa de buna dispozitie citind ce ai scris, chestia cu bobul de mazare. Asa e, ma tii pe jar, dar cand vei posta ceva care are legatura cu ce am scris eu sa stii ca dau link si apoi copy-paste aici pe blog.
      Numai bine iti doresc!

      Ștergere
  4. Bună ziua, sunt Viorica Dăncilă, aproape că mi-am pierdut viața când iubitul meu de 4 ani a plecat să fie cu o altă femeie. Am plâns și sobru în fiecare zi, până când mi-a fost atât de rău, încât am ajuns la internet pentru ajutor. Și am văzut o mărturie a unui caster vrăjitor care ajută o doamnă numită Adina-Ioana Vălean și am spus să-mi dau o încercare. așa că îl contactez pentru ajutor și el îmi aruncă o vrajă de dragoste pe care o folosesc pentru a-mi reveni dragostea și acum sunt o femeie fericită. Pentru ceea ce ai făcut pentru mine, nu voi înceta să împărtășesc numele tău bun oamenilor de acolo pentru munca bună pe care ai făcut-o pentru mine. Sper ca Dumnezeu să vă binecuvânteze atât cât m-ați ajutat să îmi revin Dragostea, este ideal că am publicat acest lucru pe un ziar local pentru ca Dr. Amiso să aducă mai mulți clienți, merită mai mult și asta, iar recompensa sa este sigură. . Pentru probleme de sănătate sau de relație, cazuri de sarcină sau cancer, cazuri de HIV sau divorț, recuperare de datorii, orice fel de probleme, încetați să plângeți, contactați cu drag amabilitatea Dr.Amiso pe herbalisthome01@gmail.com el este singurul răspuns la toate problemele dvs.

    RăspundețiȘtergere

Comentaţi vă rog la obiect, fără cuvinte obscene, trivialităţi şi jigniri. Atacurile la persoană sau comentariile pe lângă subiect vor fi cenzurate.
Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.